Vianočná torta

Vianočná torta

 
Vianočná torta
 
Môžete si odkrajovať celé Vianoce :)

SUROVINY NA 12 PORCIÍ:

  • 6 ks vajce
  • 200 g kryštálový cukor
  • 150 g polohrubá múka
  • 80 g mleté vlašské orechy
  • 1/2 balíčkov kypriaci prášok Dr Oetker
  • 750 ml mlieko
  • 3 balíčky Zlatý klas
  • 6 PL kryštálový cukor
  • 250 g maslo
  • trochu práškový cukor
  • trochu marhuľový džem
  • 3 ks banán
  • 500 g poťahová hmota alebo marcipán
 

  • Čas prípravy:  min.
     
Prepočítať na  porcie
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva, orechy a tuhý sneh. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme cca 45 min. na 165 stupňov.
     
  • 2.
    Upečenú tortu vyklopíme a rozrežeme na 3 alebo 4 pozdĺžne korpusy. Každý z nich potrieme marhuľovým džemom, uložíme naň kolieska banánu a potrieme krémom. Krém: Z mlieka, Zlatého klasu a cukru si uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pod potravinovou fóliou. Mäkké maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a prišľaháme doň zmes zo Zlatého klasu.
     
  • 3.
    Naplnenú tortu obtrieme aj zboku a zvrchu a dáme zachladiť (najlepšie na noc). Poťahujeme cukrárskou hmotou alebo bielym marcipánom. Z poťahovej hmoty si vykrojíme snehové vločky, prípadne písmená a nalepíme ich pomocou štetca s vodou na tortu. Po obvode zaviažeme ozdobnú vianočnú stuhu.

https://dobruchut.azet.sk/