Slávnostná torta

Slávnostná torta

 
Slávnostná torta
 

SUROVINY:

  • 6 ks vajce
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 120 g práškový cukor
  • 30 g čokoláda
  • 40 g rozmrvené piškóty
  • 170 g vlašské orechy
  • 20 g maslo na vymastenie
  • 20 g hrubá múka na vysypanie formy
  • šľahačka na ozdobenie
  • čokoládová poleva
 

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:

 
  • 100 g práškový cukor
  • 2 ks vaječný žĺtok
  • 2 PL mlieko alebo sladká smotana
  • 50 g postrúhaná čokoláda
  • 220 g maslo

 
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Vymiešame si spolu žĺtky, vanilkový a práškový cukor a postrúhanú čokoládu. Miešame asi pol hodinu. Potom po lyžiciach pridáme pomaly sneh vyšľahaný z bielkov spolu s pomletými orechmi a piškótovými omrvinkami.
     
  • 2.
    Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou a nalejeme do nej cesto. Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 60 minút. Keď je torta vychladnutá, rozrežeme ju na 3 časti. Každú natrieme čokoládovým krémom. Povrch tiež potrieme krémom a polejeme čokoládovou polevou, ozdobíme šľahačkou.
     
  • 3.
    Čokoládový krém: Žĺtky s cukrom, mliekom a postrúhanou čokoládou vymiešame do peny. Zmes postavíme do hrnca s vriacou vodou a za stáleho miešania dobre zohrejeme. Krém by sa nemal variť. Potom zmes dáme do porcelánovej misy a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a k nemu primiešame vychladnutú masu.
     
 
https://dobruchut.azet.sk/recept/14970/slavnostna-torta/