Sacherova torta
07.05.2015 09:55
Sacherova torta
Pôvodná viedenská čokoládová torta s marhuľovým džemom je jedným zo symbolov Viedne. Autorom receptu je Franz Sacher. Jeho syn pôvodnú receptúru vylepšil marhuľovým džemom a čokoládovou polevou. Recept pripravil cukrár Josef Vích.
Postup receptu:
-
1.Korpus: Vyšľahajte zvlášť žĺtky a bielky s cukrom. Múku dôkladne preosejte spolu s jemne mletou strúhankou a kakaom. Vyšľahané bielky spojte so žĺtkami a opatrne, ale rýchlo primiešajte múčnu zmes, aby vznikla hladká kompaktná masa. Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a dajte piecť na 170 °C na cca 40 minút. Po upečení nechajte vychladnúť, vykrojte z tortovej formy a dvakrát prekrojte.
-
2.Náplň: Marhule odkôstkujte a dôkladne opláchnite. Na väčšej panvici rozpustite polovicu cukru na svetlohnedý karamel a posypte škoricou. Pridajte marhule, ľahko zalejte vodou, aby sa nepripálili, a poduste. Po odparení 1/3 objemu zložte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
-
3.Na dno formy položte spodný diel korpusu, dôkladne ho potrite ešte teplou marhuľovou redukciou a priklopte druhým dielom korpusu. Postup zopakujte. Potrite aj povrch torty zvyšnou marhuľovou redukciou a nechajte poriadne vychladnúť.
-
4.Poleva: Smotanu ohrejte a pridajte čokoládu. Dôkladne premiešajte a nakoniec varechou alebo stierkou do horúcej polevy zapracujte tuk Hera maslová príchuť. Pokiaľ použijete metličku, zapracujete do polevy vzduch a poleva potom nebude taká lesklá.
-
5.Vychladnutú tortu zatrite čokoládovou polevou a nakrájajte. Podávajte s vyšľahanou smotanou a zvyšnou marhuľovou omáčkou.
-
-
https://dobruchut.azet.sk/recepty/39/torty/12/