Sacherova torta

Sacherova torta

 
Sacherova torta
25 
Pôvodná viedenská čokoládová torta s marhuľovým džemom je jedným zo symbolov Viedne. Autorom receptu je Franz Sacher. Jeho syn pôvodnú receptúru vylepšil marhuľovým džemom a čokoládovou polevou. Recept pripravil cukrár Josef Vích.

SUROVINY:

 

KORPUS:

 
  • 6 ks vajce
  • 150 g krupicový cukor
  • 250 g hladká múka
  • 50 g strúhanka
  • 70 g kakao
 

OVOCNÁ NÁPLŇ:

 
  • 500 g marhuľa
  • 200 g krupicový cukor
  • 1 štipka škorica
 

POLEVA:

 
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • 200 g horká čokoláda
  • 50 g rastlinná tuková nátierka Hera maslová príchuť
 
  •  
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Korpus: Vyšľahajte zvlášť žĺtky a bielky s cukrom. Múku dôkladne preosejte spolu s jemne mletou strúhankou a kakaom. Vyšľahané bielky spojte so žĺtkami a opatrne, ale rýchlo primiešajte múčnu zmes, aby vznikla hladká kompaktná masa. Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a dajte piecť na 170 °C na cca 40 minút. Po upečení nechajte vychladnúť, vykrojte z tortovej formy a dvakrát prekrojte.
     
  • 2.
    Náplň: Marhule odkôstkujte a dôkladne opláchnite. Na väčšej panvici rozpustite polovicu cukru na svetlohnedý karamel a posypte škoricou. Pridajte marhule, ľahko zalejte vodou, aby sa nepripálili, a poduste. Po odparení 1/3 objemu zložte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
     
  • 3.
    Na dno formy položte spodný diel korpusu, dôkladne ho potrite ešte teplou marhuľovou redukciou a priklopte druhým dielom korpusu. Postup zopakujte. Potrite aj povrch torty zvyšnou marhuľovou redukciou a nechajte poriadne vychladnúť.
     
  • 4.
    Poleva: Smotanu ohrejte a pridajte čokoládu. Dôkladne premiešajte a nakoniec varechou alebo stierkou do horúcej polevy zapracujte tuk Hera maslová príchuť. Pokiaľ použijete metličku, zapracujete do polevy vzduch a poleva potom nebude taká lesklá.
     
  • 5.
    Vychladnutú tortu zatrite čokoládovou polevou a nakrájajte. Podávajte s vyšľahanou smotanou a zvyšnou marhuľovou omáčkou.
  •  
  •  

https://dobruchut.azet.sk/recepty/39/torty/12/