Orechová torta s karamelovo - kávovou náplňov
07.05.2015 14:42
Orechová torta s karamelovo-kávovou náplňou
Skvelá tortička, ktorá určite poteší každého oslávenca.
Postup receptu:
-
1.Cesto: Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom. Pridávame postupne vlažnú vodu a šľaháme do peny. Na záver vmiešame múku, orechy, kypriaci prášok a z bielkov ušľahaný sneh. Tortovú formu vymažeme olejom a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vleje a pečieme do zlatista asi 40 min. Skúsime špajdľou či je dostatočne prepečené. Po upečení vyberieme z formy, necháme vychladnúť a prekrojíme.
-
2.Plnka: Uvaríme si 2 dl čiernej kávy. V hrnci upálime cukor na karamel. Do vzniknutého karamelu vlejeme kávu. Varíme pokiaľ sa nám karamel nerozpustí. V šálke si rozmiešame zlatý klas a 2 dl mlieka. Vlejeme to do kávového karamelu a uvaríme ako klasický puding. Necháme vychladnúť. Heru vyšľaháme s vychladnutým pudingom a podľa chuti ešte dosladíme.
-
3.Dokončenie: Tortové pláty striedavo potierame náplňou. Trochu náplne použijeme aj na potretie povrchu a bokov torty. Boky obalíme mletými orechmi a povrch postriekame čokoládovou polevou. Cukrárskym vrecúškom možme dozdobit ak si trúfame :)
https://dobruchut.azet.sk/recept/19220/orechova-torta-s-karamelovo-kavovou-naplnou/