Medové vajce

Medové vajce

 
Medové vajce
 

SUROVINY:

 

CESTO:

 
  • 12 ks medové pláty
 
 

KRÉM:

 
  • 400 g maslo
  • 1 konzerva sladené kondenzované mlieko
  • 100 g mletých lieskovcov
  • trochu pikantný džem
 

FALOŠNÝ MARCIPÁN NA POTIAHNUTIE:

 
  • 1 ks stužený tuk
  • 250 g práškový cukor
  • 150 g sušené mlieko
  • trochu mandľová esencia
 

OZDOBA:

 
  • 1 balíček farebný marcipán
  • 1 ks stuha
  • 1 balíček cukrové perličky
  • trochu farebné pierka
 

  • Čas prípravy:  min.
     
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Kondenzované mlieko a zmäknuté maslo spolu vyšľaháme do zhustnutia a nakoniec vmiešame pomleté opražené lieskové orechy.
     
  • 2.
    Jednotlivé pláty cesta zrežeme do tvaru vajca, pričom ich postupne zmenšujeme. Natierame ich džemom aj krémom a ukladáme na seba, kým nevytvoríme požadovaný tvar.
     
  • 3.
    Na konečné dotvarovanie vajíčka použijeme masu, ktorú si urobíme zo zvyškov postrúhaného cesta zmiešaného so zvyšným krémom a trochou džemu, prípadne rumu. Vyplníme vzniknuté medzery a dotvarujeme horný oblúk.
     
  • 4.
    Na marcipán do misy preosejeme cukor, sušené mlieko, do toho pokrájame stužený tuk, pridáme 1 ČL mandľovej esencie a rukami vypracujeme hladkú masu, ktorú rozvaľkáme na pocukrovanom celofáne alebo silikónovej podložke na hrúbku asi 1/2 cm. Pomocou podložky preklopíme marcipánový plát na vajíčko, dlaňami opatrne popritláčame, zvyšné časti odrežeme a prstami vyhladíme prípadné nerovnosti a spoje.
     
  • 5.
    Z farebného marcipánu si vykrojíme kolieska rôznych veľkostí, ktoré ne nalepíme na povrch vajíčka, Ozdobíme cukrovými perličkami, stuhou a pierkami.

 

https://dobruchut.azet.sk/recept/7753/medove-vajce/