Kiwi torta

Kiwi torta

 
Kiwi torta
 
 

SUROVINY NA 8 PORCIÍ:

  • 2 ks vajce
  • 160 g práškový cukor
  • 160 g maslo
  • 100 ml kyslá smotana
  • štipiek soľ
  • 160 g hrubá múka
  • 1 KL kypriaci prášok do pečiva
  • trochu citrónová kôra
  • 1 téglik marhuľový džem
  • 4 ks kiwi
  • 1 balíček číra želatína
  • 250 ml šľahačka na ozdobenie
 

KRÉM:

 
  • 200 ml mlieko
  • 2 balíčky vanilkový cukor
  • 30 g Zlatý klas
  • 100 g maslo
  • 1 hrsť mleté orechy
 
 
Prepočítať na  porcie
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Bielky vymiešame s práškovým cukrom na tuhý sneh. Maslo pokrájame na kocky a zmiešame ho so žĺtkami a kyslou smotanou. Pridáme múku rozmiešanú so soľou, kypriacim práškom a citrónovou kôrou. Zľahka do cesta vmiešame tuhý sneh a cesto prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na tortu. Pečieme v stredne vyhriatej rúre.
     
  • 2.
    Upečený korpus necháme vychladnúť, natrieme ho marhuľovým džemom a necháme úplne vychladnúť. V mlieku si zatiaľ rozmiešame vanilkový cukor, zlatý klas a uvaríme hustejšiu kašu. Necháme ju vychladnúť a potom do nej vmiešame na kocky nakrájané maslo. Vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na pripravený korpus. Tortu vložíme do chladničky, aby poriadne stuhla.
     
  • 3.
    Kiwi ošúpeme, nakrájame na kolieska, rozložíme na tortu a zalejeme želatínou pripravenou podľa návodu na obale. Smotanu na šľahanie vymiešame, natrieme ňou boky torty a ozdobíme aj vrch. Boky torty ešte obsypeme mletými orieškami.
  • https://dobruchut.azet.sk/recept/28110/kiwi-torta/