Dobošová torta

Dobošova torta

 
Dobošova torta
 

SUROVINY NA 10 PORCIÍ:

  • 6 ks vajce
  • 180 g práškový cukor
  • 150 g maslo
  • 220 g hladká múka
  • štipiek soľ
  • 1 KL kypriaci prášok do pečiva
 

PLNKA:

 
  • 300 ml mlieko
  • 100 g čokoláda
  • 2 PL maizena
  • 250 g maslo
  • 180 g práškový cukor
 

KARAMEL:

 
  • 125 g kryštálový cukor
  • 50 ml smotana
  • 50 ml voda
 
  •  
Prepočítať na  porcie
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Žĺtky a maslo vymiešame s polovicou práškového cukru. Postupne primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou. Nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, vylejeme ho na plech vyložené papierom na pečenie a postupne upečieme vo vyhriatej rúre.
     
  • 2.
    Upečené pláty preložíme na kuchynskú dosku a každý prekrojíme napoly. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky, hodíme ju do vriaceho mlieka a za stáleho miešania ju necháme rozpustiť. V troške vody rozmiešame maizenu a vylejeme ju do čokoládového mlieka. Uvaríme hladký krém. V miske zatiaľ zmiešame na kocky nakrájané maslo s práškovým cukrom. Nakoniec obe hmoty spojíme a vymiešame hladký kakaový krém.
     
  • 3.
    Čokoládovou plnkou naplníme pripravené 4 pláty a dva si odložíme nabok. Spojíme ich dokopy a vrch aj boky torty natrieme zvyšným krémom. Zvyšné pláty nakrájame na trojuholníky. V hrnci si roztopíme cukor na karamel, zalejeme ho vodou a smotanou. Odstavíme z ohňa a namočíme v nej nakrájané pláty z jednej strany. Položím ich na tortu a dáme ju stuhnúť do chladničky.
  • https://dobruchut.azet.sk/recept/28148/dobosova-torta/