Čokoládová klasika

Čokoládová klasika

 
Čokoládová klasika
20 

SUROVINY:

 

CESTO:

 
  • 175 g maslo
  • 200 g čokoláda na varenie
  • 180 g kryštálový cukor
  • 3 ks žĺtok
  • 40 g hladká múka
  • 100 g mleté mandle
  • 5 ks vaječný bielok
 

KRÉM:

 
  • 100 g horká čokoláda
  • 100 g vaječný bielok
  • 100 ml smotana na šľahanie
 

KEKSÍKOVÉ DNO:

 
  • 120 g maslové sušienky
  • 20 g maslo
 

POLEVA:

 
  • 150 g horká čokoláda
 
 

  • Čas prípravy:  min.
     
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Na cesto necháme zmäknúť maslo na izbovú teplotu. Čokoládu nasekáme a v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme. Maslo vyšľaháme na krém, za stáleho miešania primiešame čokoládu. Zapracujeme 100 g cukru a postupne pridáme aj žĺtky. Nakoniec prisypeme múku s mandľami a premiešame. Bielky vyšľaháme dotuha a postupne k nim preosejeme cukor. Sneh zapracujeme do čokoládového cesta.
     
  • 2.
    Rúru vyhrejeme na 220 °C. Tortovú formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom, vlejeme cesto a pečieme asi 45 minút, pričom po 10 minútach znížime teplotu na 170 °C. Korpus vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a potom ho vyberieme z formy.
     
  • 3.
    Na krém nakrájame a rozpustíme čokoládu. Smotanu vyšľaháme dotuha a dáme do chladničky. Bielky si odvážime a 100 g vyšľaháme na sneh, pridáme tekutú čokoládu a opatrne zapracujeme vychladenú smotanu. Krém vložíme do chladničky.
     
  • 4.
    Maslové keksy rozmrvíme, premiešame s tekutým maslom a zmes spracujeme. Keksíkové cesto natlačíme do tortovej formy, navrch pridáme polovicu čokoládového krému, potom vložíme vychladený korpus a opäť čokoládový krém. Chladíme 4 hodiny.
     
  • 5.
    Čokoládu na polevu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, potom ju necháme vychladnúť na izbovú teplotu,
    potrieme ňou tortu a dáme najviac na 30 minút do chladničky.
  • https://dobruchut.azet.sk/recept/3977/cokoladova-klasika/