Bezlepkové veterníky

Bezlepkové veterníky

Bezlepkové veterníky
Foto: nika8
Suroviny

30
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Cesto: múku zmiešame so škrobom, kypriacim práškom a guarovou gumou. V hrnci privedieme do varu vodu s maslom (pri niektorych bezlepkových cestách mám lepšiu skúsenosť s margarínom, ako s maslom. Preto som aj tu použila palmarín - to je len moja skúsenosť, samozrejme to nie je podmienkou :).

 
2

Hrniec odložíme zo sporáka a primiešame zmes múky, škrobu a kypriaceho prášku a vymiešame hladké cesto, ktoré sa nelepí na okraj nádoby.

 
3

Horúce cesto hneď dáme do misky a postupne zapracujeme vajcia elektrickým šľahačom. Cesto necháme vychladnúť.

 
4

Cesto bolo tuhšie, preto som mokrými rukami vypracovala bochníky, ktoré som naukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. (veľkosť si prispôsobíte podľa toho, aké veľké veterníky chcete).

 
5

Pečieme pri 180 °C cca 25-30 min. Minimálne počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame. Zo začiatku sa mi zdalo, že cesto nerastie, ale ku koncu sa pekne nafúklo :). Necháme vychladnúť.

 
6

Plnka akú som robila ja: množstvo surovín pre plnku si upravíme podľa počtu upečených veterníkov - preto nepíšem presné množstvo.

 
7

1. plnka: uvaríme zlatý klas podľa návodu na obale. Do horúceho pudingu som dala trochu bielej čokolády (len tak pre lepšiu chuť) a miešala, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme vychladnúť. Puding sa mi zdal hustý, tak som ho potom zjemnila ešte malým množstvom vyšľahanej šľahačky.

 
8

2. plnka: šľahačku vyšľaháme do tuha. Aby lepšie držala, môžme pridať jeden stužovač. Môžme dosladiť podľa chuti.

 
9

Veterník som pozdĺžne prerezala, zdobiacim vreckom som nastriekala najprv pudingovú plnku, naukladala som trochu ovocia - lesnú zmes (pre osvieženie) a na ovocie som nastriekala ešte vyšľahanú šľahačku. Priklopila som vrchnou časťou veterníka a posypala práškovým cukrom.

 
10

Plnky môžu byť rôzne, záleží len od chutí a fantázii sa medze nekladú :). 

 

https://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-veterniky/58318-recept.html