Bezlepkové veterníky
Bezlepkové veterníky
- 150 gmúka bezlepková Schar MIX C
- 30 gSolamyl
- 1/2 balíčkakypriaci prášok
- 1 ČLquarová guma
- 250 mlvoda
- 50 g (Palmarin)maslo
- 5 ksvajcia celé
- Plnka:
- smotana šľahačková
- mlieko
- Zlatý klas
- cukor
- čokoláda biela
- stužovač šľahačky
- ovocie
minút
na 180 °C
Postup prípravy receptu
Cesto: múku zmiešame so škrobom, kypriacim práškom a guarovou gumou. V hrnci privedieme do varu vodu s maslom (pri niektorych bezlepkových cestách mám lepšiu skúsenosť s margarínom, ako s maslom. Preto som aj tu použila palmarín - to je len moja skúsenosť, samozrejme to nie je podmienkou :).
Hrniec odložíme zo sporáka a primiešame zmes múky, škrobu a kypriaceho prášku a vymiešame hladké cesto, ktoré sa nelepí na okraj nádoby.
Horúce cesto hneď dáme do misky a postupne zapracujeme vajcia elektrickým šľahačom. Cesto necháme vychladnúť.
Cesto bolo tuhšie, preto som mokrými rukami vypracovala bochníky, ktoré som naukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. (veľkosť si prispôsobíte podľa toho, aké veľké veterníky chcete).
Pečieme pri 180 °C cca 25-30 min. Minimálne počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame. Zo začiatku sa mi zdalo, že cesto nerastie, ale ku koncu sa pekne nafúklo :). Necháme vychladnúť.
Plnka akú som robila ja: množstvo surovín pre plnku si upravíme podľa počtu upečených veterníkov - preto nepíšem presné množstvo.
1. plnka: uvaríme zlatý klas podľa návodu na obale. Do horúceho pudingu som dala trochu bielej čokolády (len tak pre lepšiu chuť) a miešala, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme vychladnúť. Puding sa mi zdal hustý, tak som ho potom zjemnila ešte malým množstvom vyšľahanej šľahačky.
2. plnka: šľahačku vyšľaháme do tuha. Aby lepšie držala, môžme pridať jeden stužovač. Môžme dosladiť podľa chuti.
Veterník som pozdĺžne prerezala, zdobiacim vreckom som nastriekala najprv pudingovú plnku, naukladala som trochu ovocia - lesnú zmes (pre osvieženie) a na ovocie som nastriekala ešte vyšľahanú šľahačku. Priklopila som vrchnou časťou veterníka a posypala práškovým cukrom.
Plnky môžu byť rôzne, záleží len od chutí a fantázii sa medze nekladú :).
https://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-veterniky/58318-recept.html