Rákócziho tvarožník s bielkovou penou
Rákócziho tvarožník s bielkovou penou

- Cesto:
- 0,5 kgmúka hladká
- 250 gmaslo
- 150 gcukor práškový
- 1 ksvajce
- Plnka:
- 0,5 kgtvaroh
- 150 gcukor práškový
- 80 gžĺtky
- 80 gmúka polohrubá
- 50 ghrozienka
- kôra citrónová
- Pena:
- 300 gbielky
- 300 gcukor kryštálový
- 300 gcukor práškový
porcií
minút
príprava
minút
tepelná úprava
Postup prípravy receptu
Cesto: Suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré sformujeme do gule, zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na hodinu.
Cesto potom rozvaľkáme na papieri na pečenie na hrúbku asi 5 mm a prenesieme na plech. Popritláčame ho po okrajoch a popicháme vidličkou. Dáme ho do rúry predpiecť na 5 minút pri teplote 150 °C.
Plnka: Všetky suroviny spolu zmiešame a vylejeme na predpečené cesto. Znovu dáme piecť do rúry na asi 10 minút pri teplote 150 °C.
Pena: Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridáme práškový cukor. Vrecko na zdobenie naplníme pripraveným snehom a na koláč urobíme mriežku.
Koláč vložíme do rúry ešte na 15 minút pri teplote 150 °C. Po vybratí dozdobíme marhuľovým džemom a práškovým cukrom. Nakoniec koláč necháme sušiť v rúre pri 100 °C, kým sneh chytí farbu.
https://varecha.pravda.sk/recepty/rakocziho-tvaroznik-s-bielkovou-penou/57769-recept.html